Bemutatkozás

nyito

Minden képnek van egy eredeti archaikus küldetése, és a mai művészetben nagyon kevesen merik felvállalni, hogy ezt a küldetést felmutassák… A kortárs művészetben nem nagyon van olyan alkotó, aki számára a fény ennyire főszereplővé válik az alkotás során, mint nála. A képeken a fény életünkben betöltött szerepével szembesülünk. Ez különösen nehéz irány abban a mai színes, urbánus világban, amelyben élünk.”

(Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, művészettörténész, Répcelak, Nyitott Tér Galéria, 2019.)

 

“Szilágyi-Jéger Teréz festőművész alkotásai témától függetlenül egyedi művek, amelyek az érzések széles skáláját vonultatják fel. A szép szeretete, a remény, a gyász, a megnyugvás festészeti eszközökkel történő kifejezése jelen van csendéleteinek, portréinak képi világában. Sosem az egysíkú ábrázolásmód érdekli, művei kialakításánál előszeretettel alkalmazza a perspektíva szabad játékait. Festményein a közel és a távol összhangba kerül, az anamorfózis használatával az élő és az élettelen képi elemek átalakulnak, elveszítik statikusságukat, s mozgalmas kompozíciókká érlelve vezetnek el minket az alkotó sajátos gondolatvilágába.”

(Grászli Bernadett művészettörténész, Győr, Városi Művészeti Múzeum, 2012.)

 

Műveiben együtt él az elegáns séma, a modern konzervativizmus, az organikus gondolkodás, és nincs benne történelmi törés. A különösen szép anamorfikus ornamentációk kíséretében… a korunk érzeteit, térélményeit érzékenyen felfogó művész, Jéger Teréz, portréin kifejezően jelzi személyiségünk, testünk-lelkünk változásait, deformálódásaink valóságát, az idő nyomasztó érzésének folyamatábráját.”

(Fejér Zoltán festőművész, “Sopron Város Díszpolgára”, Sopron, Várkerület Galéria, 2010.)

Hozzászólások lezárva.